Geografie

De naam Portugal is afgeleid van de Romeinse naam voor het stadje Portus Cale, dat tegenwoordig Porto heet en aan de monding van de rivier Douro ligt. Portugal is het meest westelijk gelegen land van het continent Europa en grenst aan één enkel buurland; Spanje.
De hoofdstad van Portugal is de stad Lissabon, waarin ruim een half miljoen mensen wonen. Portugal is onderdeel van het Iberisch schiereiland en heeft een prachtige Atlantische kustlijn, die 832 kilometer lang is.
De vulkanische eilandengroep de Azoren, het eiland Madeira en de eilandengroep van de Ilhas Selvagens, welke in de Atlantsiche Oceaan liggen, behoren allemaal tot Portugal.

Ondanks dat Portugal grenst aan Spanje, wijkt het landschap sterk af van dat van zijn buurland. Het landschap wordt gescheiden door de rivier de Taag (Tejo). Het gebied ten noorden van de Taag ligt voor de helft boven de 400 meter en bezit daardoor prachtige heuvels en bergen. Het zuidelijk gelegen gebied ligt lager.
Wilt u tijdens hetoverwinteren in Portugal van het berglandschap genieten, bezoekt u dan de bergketen Serra da Estrela, welke van het noordoosten naar het zuidwesten loopt en een hoogte van bijna 2 kilometer haalt. Met 2351 meter is de Ponta do Pico, op het eiland Pico van de Azoren, het hoogste punt van Portugal.