Culinair

Door de visrijke zeeën rondom en de lange kustlijn van Portugal, is vis een belangrijk ingrediënt van de Portugese keuken. Zeevruchten die u zoal op het menu zult vinden zijn tong, zwaardvis, kreeft en de welbekende sardines. Een typisch Portugees gerecht waar u zich tijdens uw overwintering aan kunt wagen is "Tripas à Moda do Porto". Dit gerecht stamt uit de tijd waarin Portugese zeevaarders de wereld rondvoeren. Het is een stoofgerecht dat uit ingewanden bestaat. Om niets van de gepekelde vis, die de achterblijvers in Portugal van de zeevaarders kregen, verloren te laten gaan, werd er zelfs voor de ingewanden een bereidingswijze bedacht. Uiteraard kunt u niet om de Kabeljauw heen, Bacalhao zoals de Portugeze zeggen wordt op tientalle manieren klaargemaakt.

U kunt echter ook meer gangbare lekkernijen van het Portugese menu kiezen. In de 'Pastelarias', koffiehuizen, kunt u een keur aan heerlijk Portugees gebak nuttigen, terwijl u van een kopje koffie geniet probeer de Pastel de Nata eens, heerlijk gebak van bladerdeeg met room.

Andere belangrijke kenmerken van de Portugese keuken zijn rijst, varkensvlees en koriander. De Portugezen zijn de grootste rijsteters in Europa.

Bij een heerlijke maaltijd mag een goede wijn niet ontbreken. Portugese wijnen zijn zeer bekend. Buiten Portugal kent men vooral de Port, Vinho Verde en Madeira. Wilt u tijdens uw overwintering in Portugal een goede plaatselijke wijn nuttigen? Gaat u dan vooral naar de wijnregio's Dão, Alentejo en Estremadura. Een stukje kaas bij de wijn? Kiest u voor de Queijo da Serra, Azeitão of Serpo, deze kazen zijn erg populair.